Ejerskifte

”Vores advokat var meget kritisk og udfordrede os
…Det er vi glade for i dag”
Jesper Nicholaisen
Afspil

Jesper Nicholaisen,
adm. direktør for maskinleverandøren
Nicholaisen A/S Aarhus

Advokaten som sparringspartner

Da Jesper Nicholaisen skulle overtage familievirksomheden efter sin far, var det vigtigt for ham at få en sparringspartner, der kunne bringe erfaringer fra andre virksomheder – og ikke mindst udfordre den sædvanlige måde at gøre tingene på. Det fik han i sin advokat, som var dybt involveret i processen, og som i dag også er bestyrelsesformand i virksomheden.

Nicholaisen er en servicevirksomhed, der leverer maskiner til træ-, plast- og aluminiumsindustrien. Med deres know-how om industrimaskiner fungerer virksomheden som rådgiver og sparringspartner for den enkelte kunde, både når det kommer til indkøb og service.

Jan Snogdal fra Lett Advokatfirma i Århus er advokat for Nicholaisen.

Virksomheder
går i arv, det gør
succes ikke.

40% af de virksomheder, som står over for et ejerskifte inden for de næste 10 år, mangler en strategi for ejerskiftet. Det kan koste dyrt. Erhvervsstyrelsen januar 2011

Se filmen
”Vores advokat hjalp os med at
  gå fra 1 til 18 ejere
...Det har gjort os til en bedre virksomhed i dag”

Fra medarbejder til medejer

NetIP etablerede en aktieordning, der medførte, at en lang række medarbejdere gik fra at være medarbejdere til at være medejere. Direktør – og medejer – Martin Kjølhede fortæller, hvordan virksomhedens advokat var helt afgørende i denne proces – både ifht. jura og i forhold til at formidle de komplekse juridiske forhold til alle medarbejderne. I dag er 18 af medarbejderne aktionærer i virksomheden.

NetIP laver design, implementering og servicering af virksomheders it-infrastruktur. Heriblandt løsninger inden for netværk, sikkerhed og telefoni. Virksomheden holder med deres serviceløsninger dagligt op mod 10.000 arbejdspladser kørende.

Jakob Schousgaard fra Advodan i Thisted er advokat for NetIP.

Se filmen
”Både sælgers og min advokat
  var virkelig professionelle
...Det gjorde ejerskiftet meget nemmere for mig”

Tag advokaten med på råd

Da Hans Peter Hansen som ansat fabrikschef fik mulighed for at overtage virksomheden fra den daværende ejer, slog han til. Men han tog naturligvis først sin advokat med på råd, og han sikrede, at ejerskiftet blev til noget og på en måde, der var så gnidningsløs, at både sælger og køber var tilfreds.

Virksomheden blev grundlagt i 1968 og leverer i dag deres produkter

direkte til slutbrugeren. Kipa Vinduer producerer vinduer, døre, indvendige døre, franske døre og glasdøre, udestueelementer, ovenlys-vinduer samt tagvinduer.

Finn Bødstrup fra Henrik Christensen & Partnere i Aalborg er advokat for Kipa Vinduer.

Se filmen
”Fremtidssikring af
  virksomheden giver ro i maven
...Både for mig og mine medarbejdere”

Fremtidssikring af virksomheden

Hanne Mikkelsen er direktør for og eneejer af en virksomhed med ca. 25 fastansatte. For at udvise rettidig omhu har hun sammen med sin advokat etableret et såkaldt ’virksomhedstestamente’, som sikrer virksomheden fremover, hvis der skulle ske hende noget.

Nordic Tours er en grossist-virksomhed, der beskæftiger sig med

pakkerejser. Virksomheden har mere end 25 års erfaring og sælger hotelrundrejser i Norden til hele det europæiske marked.

Hanne Østergaard fra Hulgaard Advokater i Aarhus er advokat og bestyrelsesformand for Nordic Tours.

Fakta Sådan sikrer du virksomhedens fremtid

På et tidspunkt skal alle virksomheder som en helt naturlig del af virksomhedens cyklus enten lukkes, sælges eller helt eller delvis overdrages. Undersøgelser viser, at et generationsskifte er en længere proces, det kan være svært at komme i gang med. Men desto bedre forberedt man er, og jo tidligere man er gået i gang med sine overvejelser, desto bedre bliver forløbet og resultatet. Hvis man desuden sørger for at benytte dygtige, professionelle rådgivere som sparringspartnere, vil det ofte vise sig, at beslutningen om at gå i gang faktisk ender med at blive den sværeste at træffe.

Fremtiden skal være på plads
Formålet med et generationsskifte er både at sikre og bevare virksomheden, men også at sørge for, at ejeren er sikret økonomisk i tiden fremover. Men det er også vigtigt, at køberen overtager en virksomhed, der er veldrevet med gode solide planer for fremtiden – og at virksomhedens medarbejdere bevarer deres arbejdspladser.

Advokaten kender alle faldgruberne
Den bedste måde at planlægge et generationsskifte på er at få et overblik over de beslutninger, der skal træffes og en dyb forståelse af hele processen. Her kan advokaten med sit indgående kendskab til de mange aspekter ved et generationsskifte være en stor hjælp.

Advokaten kan rådgive om forholdene fra de første svære personlige overvejelser med hensyn til timing og familien over modningen af virksomheden, så den bliver salgsklar, til gennemførelsen af det egentlige ejerskifte.

Der skal være styr på det hele
En god rådgivning om dit generationsskifte vil derfor give klarhed om:

  • Hvem der blandt flere mulige kandidater er bedst egnet til at overtage virksomheden.
  • Virksomhedens prissætning og vilkårene for overdragelsen.
  • Hvilken juridisk virksomhedsform, der er mest hensigtsmæssig.
  • Om overdragelsen bør ske fuldt ud med det samme eller successivt via en løbende overdragelse, så den opbyggede viden langsomt videreføres.
  • De skatte- og afgiftsmæssige forhold og finansieringen.
  • Om den lange række forhold, der er helt specielle i forhold til din virksomhed.

Du kan læse mere om generationsskifte på de enkelte advokatvirksomheders hjemmesider. Og du kan finde en advokat med den profil, du ønsker, på ”Find din advokat” her.Se andre temaer